Planera en tur hit Copy route
Pilgrimsled Etapptur

Sankta Magnhilds väg, Klippan till Sankt Olof

Pilgrimsled
Responsible for this content
Paxwalk, ekonomisk förening Verified partner 
  • Fönster i Fulltofta kyrka
    Fönster i Fulltofta kyrka
    Bild: Ulf Sighede
m 100 50 80 60 40 20 km
Det finns en plats med milsvid utsikt och mossiga gröna stenar. Här föddes en kvinna som ingen kunde glömma. En pilgrimsvandring mot Sankt Olofs kyrka och källa. På vägen möter vi Sankta Magnhild.
moderate
Distans 96,5 km
53:53 tim
545 m
477 m
146 m
26 m
På jakt efter Sankta Magnhild

Himlen skymtar blekblå mellan träden. I dag är det kallt. Den lilla gården i gläntan verkar tillstängd för vintern. Men förflyttar vi oss tillbaka i tiden till 1170-talet var det liv och rörelse. En flicka hade precis fötts, en dotter i en välbärgad familj. Magnhild – Skånes enda helgon.

Vi befinner oss vid Benarps hall, nära Fulltofta utanför Hörby. Här startar pilgrimsvandringen i Sankta Magnhilds fotspår som leds av Ann-Kristin Åkerberg och Susanne Kalicka-Lindgren i Hörby församling. Ann-Kristin är präst och Susanne kyrkvaktmästare, en gång om året vandrar de den 1,5 mil långa sträckan mellan de platser där man tror att Sankta Magnhild har bott och verkat. Vad är sanning? Vad är legend? Kanske har det inte så stor betydelse. Sankta Magnhild var god och barmhärtig och avstod för att andra skulle få det bättre. Hon inspirerar genom århundraden.– Just här där vi står nu tror man att Sankta Magnhild föddes. Vi antar att hon kom från en inflytelserik familj, eftersom hon hade kontakt med ärkebiskop Andreas Sunesen och andra kyrkliga dignitärer. Enligt legenden giftes hon bort och flyttade då till sina svärföräldrars gård. Hennes man ska ha dött tidigt och Magnhild tog då sin lille son med sig och red till sin morbrors gård. Där fick hon leva ett enklare liv än hos de förmögna svärföräldrarna, säger Susanne Kalicka-Lindgren.

Kanske var Magnhild en viljestark person som ville bestämma över sitt eget liv? Vid Benarps utmark ska hon ha haft sin böneplats. Under trädens skyddande kronor, på den mjuka mossan, talade hon med Gud.

Troligtvis levde Magnhild under flera år på morbroderns gård där hon hjälpte till och uppfostrade sin son. Även om Magnhild var fattig själv hjälpte hon dem som hade det sämre och människorna samlades på gården. Den kristna tron var viktig för Magnhild och kanske inspirerades hon av den framväxande klosterrörelsen. I slutet av 1100-talet kom benediktinernunnor till Bosjökloster, bara några roddtag på Ringsjön från Fulltofta.– Vi vet inte mycket om hur Magnhild levde eller vilka kontakter hon hade. Hennes son ska ha gift sig rikt, men dött i unga år. Magnhild och hennes svärdotter hade olika åsikter om hur tillgångarna skulle spenderas. Svärdottern ville spara i ladorna, Magnhild ville dela med sig till de fattiga. Svärdottern ville då bli av med Magnhild, men vågade inte döda henne själv. Istället lejde hon en mördare som sköt Magnhild med en pil under hennes dagliga andakt, berättar Ann-Kristin.

Magnhild begravdes i Fulltofta kyrka, som blev färdig på 1170-talet. Kanske var det också där hon firade gudstjänst. Äspinge kyrka, som ligger närmare Benarps hall, var inte byggd under hennes livstid. Pilgrimsvandringen i hennes fotspår stannar till i Äspinge kyrka för andakt och fika. När pilgrimsvandrarna återfått sin styrka går de vidare till Magnhilds källa, som ligger invid vägen mot Hästäng.– Sägnen berättar att när Magnhilds stoft förde till graven vid Fulltofta kyrka, vilade bärarna på denna plats. Där hennes kista rörde vid marken sprang en källa upp, säger Susanne.Magnhilds källa ligger naturskönt vid vägen och är utmärkt med en skylt. I området finns flera källor men just den här ska vara Magnhilds. Den i dag asfalterade vägen löper precis vid källan. Kanske gick vägen även här på 1200-talet.

Profile picture of Ulf Sighede
Författare
Ulf Sighede
Uppdatering:: oktober 10, 2016
Svårighet
moderate
Teknik
Uthållighet
Erfarenhet
Landskap
Högsta punkt
146 m
lägsta punkten
26 m
Bästa tiden på året
jan.
feb.
mars
apr.
maj
juni
juli
aug.
sep.
okt.
nov.
dec.

Spårtyper

Visa höjdprofil

Säkerhetsinformation

I en större stad, som Lund är det alltid mycket trafik. Se till att du använder övergångsställen och följ trafikreglerna.

När du går på vägar så tänk på att gå på vänster sida av vägen och var uppmärksam om du ska korsa vägen.

Start

Sankt Petri kyrka i Klippan (40 m)
Koordinater:
DD
56.133391, 13.142266
DMS
56°08'00.2"N 13°08'32.2"E
UTM
33V 384544 6222480
w3w 
///smaklig.unikt.björkar
Show on Map

destination

Sankt Olofs kyrka i Sankt Olof

Vägbeskrivning

En 163 kilometer lång vandring från:

Sankt Petri kyrka i Klippan

Klippans församling

Koordinater 56°7′58.90″N 13°8′31.49″Ö

Till:

Sankt Olofs kyrka i Sankt Olof på Österlen

Sankt Olofs församling

Koordinater 55°38′6″N 14°7′21″Ö

Från Harlösa kyrka går leden samman med Sankt Olofsvägen fram till Sankt Olofs kyrka och källa.

Notera


alla anteckningar på skyddade områden

Att hitta dit

Om du vill åka fjärrtåg till eller från Simrishamn, Klippan, hitta rätt förbindelse med SJ.

Koordinater

DD
56.133391, 13.142266
DMS
56°08'00.2"N 13°08'32.2"E
UTM
33V 384544 6222480
w3w 
///smaklig.unikt.björkar
Arrival by train, car, foot or bike

Utrustning

Planerar du en vandring för första gången?

Är du osäker på vilken utrustning som behövs?

Det du ska tänka på är att inte bära för tungt.

Skor

Ett par väl ingågna träningsskor för utomhusbruk eller löparskor fungerar utmärkt om du går dagsvandring med bara en lätt ryggsäck.Ska du vandra längre sträckor med tyngre ryggsäck kan det vara värt att skaffa ett par lättare kängor som lämpar sig att gå i skogsterräng. I vissa fall kan det vara blött på lederna och då kan stövlar vara att föredra. Ska du vandra längre sträckor under flera dagar med tyngre packning kan det var värt att skaffa ett par kängor med mer stabilitet och då får du bättre stöd för vristen och fötterna.

För att undvika skoskav kan man välja två par strumpor, en tunnare innerstrumpa och en något grövre ytterstrumpa. Använd inte strumpor i bomull, bomullen suger åt sig fukten som sedan kyler eller i värsta fall ger dig skoskav. Så fort du känner att det börjar bränna nånstans på fötterna, då är skoskavet på gång. Sätt på ett skoskavsplåster så blir resten av vandringen angenämare.

Kläder

Årstid och väderlek styr alltid vilka kläder du ska ha på dig. Men att välja lager på lager-principen är alltid rätt. Det innersta lagret ska hålla dig varm och leda bort fukt från kroppen.Lämpligt material är syntet eller ull. Du ska inte välja bomull närmast kroppen, då bomullen suger åt sig fukten från kroppen, som sedan kyler kroppen. Mellanlagret ska leda fukten vidare ut men hålla dig varm. Här kan du välja en ull eller fleecetröja med dragkedja för att kunna reglera värmen. Ytterlagret ska skydda mot vind och väta utifrån samtidigt som kroppsvärmen inte går förlorad. Moderna skalkläder fyller denna funktion.

Ryggsäck

Är du ute på dagsvandring behöver ryggsäcken inte vara större än 30 liter. Ska du gå på weekendtur och sova ute, ha med mat, sovsäck och tält ska detta få plats i en ryggsäck på 50 liter.

Vad ska du ta med i ryggsäcken på vandring?

Naturligt vis är det beroende på vilken typ av vandring och årstid. Men är det alltid bra att ha med, vattenflaska, regnkläder, mössa, handskar, reservstrumpor, förstärkningsplagg – en tröja eller jacka att ta på vid rast. Det är viktigt att du håller dig varm och inte börjar frysa när du rastar. Karta över aktuell led eller gps, sittunderlag, förbandslåda med plåstertejp för eventuella skoskav, badkläder samt matsäck.


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Svårighet
moderate
Distans
96,5 km
Varaktighet
53:53 tim
Uppstigning
545 m
Nedstigning
477 m
Högsta punkt
146 m
lägsta punkten
26 m
kollektivtrafikvänliga Fin utsikt Med Stopp för förfriskningar Lämpligt för familjer och barn Kulturella / historiska värden Geologiska höjdpunkter Botaniska höjdpunkter Linear route Biologiska höjdpunkter

Statistik

  • Innehåll
  • Show images Hide images
Features
Maps and trails
  • 7 Etapper
Svårighet lätt Skede 1
Distans 4,5 km
Varaktighet 1:07 tim
Uppstigning 28 m
Nedstigning 25 m

En vandring ner till älvdalen och över Bäljane å upp mot Vedby kyrka.

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Svårighet lätt Skede 2
Distans 15,3 km
Varaktighet 3:48 tim
Uppstigning 48 m
Nedstigning 43 m

Vi vandrar söderut förbi Herrevads kloster och Ljungbyhed mot Riseberga kyrka.

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Svårighet moderate Skede 3
Distans 19,9 km
Varaktighet 5:05 tim
Uppstigning 136 m
Nedstigning 103 m

En vacker vandring på grusvägar och stigar genom gamla jordbruksområde.

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Svårighet Skede 4
Distans 12,7 km
Varaktighet 3:14 tim
Uppstigning 66 m
Nedstigning 74 m

Från Hallaröds kyrka och källa går vi förbi Frostavallens djurpark på väg in mot Höör

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Svårighet lätt Skede 5
Distans 16,9 km
Varaktighet 4:18 tim
Uppstigning 115 m
Nedstigning 119 m

Enligt legenden var Sankta Magnhild en from kvinna från Benarp som botade sjuka och undervisade och tog hand om barn. Hon mördades av sin sonhustru ...

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Svårighet lätt Skede 6
Distans 6,1 km
Varaktighet 1:32 tim
Uppstigning 64 m
Nedstigning 8 m

Vi vandrar söderut mot den lilla kyrkan i Lyby.

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Svårighet moderate Skede 7
Distans 21 km
Varaktighet 5:08 tim
Uppstigning 30 m
Nedstigning 73 m

Från Sankta Annas kyrka i Lyby går vi nu fortsatt söderut mot Harlösa kyrka. Här kommer vi att ansluta till Sankt Olofsvägen från Lund till ...

från Ulf Sighede,   Paxwalk, ekonomisk förening
Distans  km
Varaktighet : tim.
Uppstigning  m
Nedstigning  m
Högsta punkt  m
lägsta punkten  m
För att ändra synfält, tryck pilarna tillsammans.