Sankt Olofsleden, Lund till Simrishamn
Tidsåtgång 4 till 5 dagar
Från Silvåkra kyrka till Harlösa kyrka går Pilgrimsvägen längs Skåneleden och kommer under sommaren 2014 märkas även med Pilgrimsvägens gula färg. Kyrkorna ligger som pärlor på ett radband längs vägen.
Från det öppna odlingslandskapet med raka asfalterade vägar mellan Fränninge och Heinge förs du in på stigar och grusvägar som slingrar genom skogar och längs åar. I Eljaröd påminner Sankta Gertrud pilgrimen om vart han eller hon är på väg. Sankta Gertrud är skyddshelgon för vägfarare och pilgrimer och kyrkan är den allra sista innan det stora pilgrimsmålet i Sankt Olof nås.
På denna vandring går du från Sankt Olofs kyrka som är pärlan bland pilgrimskyrkor i Lunds stift, till Tumathorp där människor bott i 6000 år och det stora premonstratensklostret låg i 400 år. Du kommer också till till Killans bönegård i Östra Vemmerlöv som är en rastplats för pilgrimer och andra som söker stillhet och bön. Vandringsvägen skiftar från den öppen slätt till sköna bokskogar.
Säkerhetsinformation
I en större stad, som Lund och Simrishamn är det alltid mycket trafik. Se till att du använder övergångsställen och följ trafikreglerna.När du går på vägar så tänk på att gå på vänster sida av vägen och var uppmärksam om du ska korsa vägen.
Start
destination
Notera
Kollektivtrafik
kollektivtrafikvänliga
Hitta din resa med Skånetrafikens reseplanerare.Sök buss eller tågförbindelser med Skånetrafikens reseplanerare.
Att hitta dit
Hitta din resa med Skånetrafikens reseplanerare.Sök buss eller tågförbindelser med Skånetrafikens reseplanerare.
Om du vill åka fjärrtåg till eller från Simrishamn, Lund, hitta rätt förbindelse med SJ.
Koordinater
Book recommendation by the author
Utrustning
Planerar du en vandring för första gången?Är du osäker på vilken utrustning som behövs?
Det du ska tänka på är att inte bära för tungt.
Skor
Ett par väl ingågna träningsskor för utomhusbruk eller löparskor fungerar utmärkt om du går dagsvandring med bara en lätt ryggsäck.Ska du vandra längre sträckor med tyngre ryggsäck kan det vara värt att skaffa ett par lättare kängor som lämpar sig att gå i skogsterräng. I vissa fall kan det vara blött på lederna och då kan stövlar vara att föredra. Ska du vandra längre sträckor under flera dagar med tyngre packning kan det var värt att skaffa ett par kängor med mer stabilitet och då får du bättre stöd för vristen och fötterna.
För att undvika skoskav kan man välja två par strumpor, en tunnare innerstrumpa och en något grövre ytterstrumpa. Använd inte strumpor i bomull, bomullen suger åt sig fukten som sedan kyler eller i värsta fall ger dig skoskav. Så fort du känner att det börjar bränna nånstans på fötterna, då är skoskavet på gång. Sätt på ett skoskavsplåster så blir resten av vandringen angenämare.
Kläder
Årstid och väderlek styr alltid vilka kläder du ska ha på dig. Men att välja lager på lager-principen är alltid rätt. Det innersta lagret ska hålla dig varm och leda bort fukt från kroppen.Lämpligt material är syntet eller ull. Du ska inte välja bomull närmast kroppen, då bomullen suger åt sig fukten från kroppen, som sedan kyler kroppen. Mellanlagret ska leda fukten vidare ut men hålla dig varm. Här kan du välja en ull eller fleecetröja med dragkedja för att kunna reglera värmen. Ytterlagret ska skydda mot vind och väta utifrån samtidigt som kroppsvärmen inte går förlorad. Moderna skalkläder fyller denna funktion.
Ryggsäck
Är du ute på dagsvandring behöver ryggsäcken inte vara större än 30 liter. Ska du gå på weekendtur och sova ute, ha med mat, sovsäck och tält ska detta få plats i en ryggsäck på 50 liter.
Vad ska du ta med i ryggsäcken på vandring?
Naturligt vis är det beroende på vilken typ av vandring och årstid. Men är det alltid bra att ha med, vattenflaska, regnkläder, mössa, handskar, reservstrumpor, förstärkningsplagg – en tröja eller jacka att ta på vid rast. Det är viktigt att du håller dig varm och inte börjar frysa när du rastar. Karta över aktuell led eller gps, sittunderlag, förbandslåda med plåstertejp för eventuella skoskav, badkläder samt matsäck.
Statistik
- 18 Etapper
Du startar vid Lunds domkyrka i den medeltida stadskärnan och vandrar genom bostadsområden från 1900-talets mitt och framåt.
Nu ger vi oss av österut, ut ur Lund mot Hardeberga kyrka, ca 3,5 km.
Utsikten från Hardeberga ut över slätten och Dalby är fantastisk, ca 6 km.
Vandringen fortsätter österut, förbi Skrylleskogen, Trollskogen och Prästaskogen, ca 6 km.
Färden österut går vidare genom Revingeheds skjutfält mot Silvåkra, ca 5 km.
Vandringen fortsätter mot Harlösas kyrka där Sankta Magnhildsvägen från Klippan till Sankt Olof ansluter, ca 5,5 km
Vi riktar in oss mot Öved, på vägen har vi en underbar vy över Vombsjön, ca 13 km
Från Öveds kyrka är det bara en kort vandring till Brandstads kyrka, ca 5 km.
En knapp timmes vandring och vi kommer till Östra Kärrstorps kyrka, ca 3.5 km
När du kommer fram till Vollsjö kyrka kan du läsa om guldet från Venedig, ca 3,5 km
På vägen till Fränninge kan det vara lämpligt att besöka Piratenmuseét, ca 3,5 km
En härlig vandring som tar dig förbi Christinehofs slott och Ekopark, ca 14 km.
Vägen går längs Verkeån och förbi Hallamölla kvarn till Eljaröd, ca 7 km.
Nu går vi söderöver mot Sankt Olof, ca 11,5 km
Söderut mot Östra Vemmerlöv, ca 13 km.
En kort vandring mot Östra Tommarps kyrka och Tumathorps kloster, ca 5,5 km.
Nu går vi mot slutdestinationen, på vägen dit besöker vi Fru Ide, ca 4,5 km.
Sista etappen går över Impans naturskyddsområde in till sillarnas stad, Simrishamn, ca 5 km.
Questions and answers
Do you have questions regarding this content? Ask them here.
Reviews
Help others by being the first to add a review.
Photos from others