Vikingaleden
Vandringen startar i den pittoreska fiskebyn Grisslehamn och går genom östra Uppland längs historiska platser från fornminnestid. Här får du uppleva vild natur, levande landsbygd, kyrkor, bruk och sällsynt flora och fauna. Vid Älvkarleby ansluter leden till Helgonleden där du kan fortsätta din vandring i St Olavs fotspår vidare till Trondheim, totalt 1200 km. Vikingaleden knyter även samman Roslagsleden och Upplandsleden.
Passa på att stanna kvar några extra nätter i de vackra bruken och städerna i Roslagen. Varför inte hoppa på en bussförbindelse till Norrtälje eller Östhammar, för att sedan gå vidare på Vikingaleden. Här kan du planera din resrutt. Turistbyråerna i Roslagen hjälper gärna till att svara på frågor. Mer information om Roslagen finns på Visit Roslagens destinationssida.. Vill du utforska leden mot öst? Hoppa på färjan till Eckerö med destination Åland och alla dess öar vidare till Finland och Åbo, ledens startpunkt. Läs mer på St Olav Waterway.
Författarens rekommendation

Spårtyper
Säkerhetsinformation
Vikingaleden går mestadels längs med grusvägar, skogsstigar och asfalterade vägar . När du går längs vägar utan trottoarer, vänligen gå till vänster i riktning mot trafiken och var medveten om mötande bilar.
Vid etapp 6 möts Vikingaleden och går samman med Upplandsleden. Följ därför alltid Upplandsledens skyltning och vägvisning. Vikingaledens kompletterande färg är roströd och används tillsammans med märket, Olavskorset.
Vissa av de långa sträckorna finns det ingen möjlighet att fylla på vatten förutom vid start. Vid kyrkorna finns oftast färskvatten och offentligtoalett. Uppmärksamma skyltar för tjänligt dricksvatten.
Tack vare allemansrätten kan alla röra sig fritt i den svenska naturen. Men det finns vissa saker du måste tänka på när du är ute och vandrar, campar, klättrar, plockar blommor eller gör något annat i naturen. Läs mer om allemansrätten.
Vid akut olycka eller sjukdom ring 112. Sjukvårdsupplysning ring 1177 eller besök 1177.se här kan du få information om du har lindrigare åkommor.
Tips, ledtrådar och länkar
Vikingaleden finns nu på FB. Välkommen att gå med i gruppen Vikingaleden. Vikingaledens etapper finns även att ladda ned med mobilappen Outdooractive (endast för smartphone).
Turistbyråerna i Roslagen hjälper dig gärna med information om Vikingaleden.
Läs mer om 'Roslagen och Roslagsleden på www.roslagen.se
Historiskt sett vandrade pilgrimer i helgonet S:t Olofs fotspår från ryska Novgorod, genom Finland och Sverige över till norska Nidaros, idag mer känt som Trondheim. Läs mer om hur Olav blev S:t Olof.
Start
destination
Vägbeskrivning
Vikingaleden etapp 1, Grisslehamn till Trästabron 8,2 km
Vikingaleden etapp 2, Trästabron till Häverö kyrka 11,5 km
Vikingleden etapp 3, Häverö kyrka till Häverödal 9,1 km
Vikingaleden etapp 4, Häverödal till Sanda 15,1 km
Vikingaleden etapp 5, Sanda till Harg 16,9 km
Vikingaleden etapp 6, Harg till Gimo 14,1 km
Vikingaleden etapp 7, Gimo till Österbybruk 23,7 km
Vikingaleden etapp 8, Österbybruk till Risön 18,8 km
Vikingaleden etapp 9, Risön till Lövstabruk 16,2 km
Vikingaleden etapp 10, Lövstabruk till Västland 19,4 km
Vikingaleden etapp 11, Västland till Marma 16,5 km
Vikingaleden etapp 12, Marma till Älvkarleby 13,3 km
Book recommendation by the author
Author’s map recommendations
Utrustning
Vikingaleden är relativt lättvandrad men tänk på att ha bekväma skor och packning som du klarar av att bära. Vissa sträckor är långa och om du inte är ute i tid att boka övernattning bör du även bära med dig ett tält på vandringen då första sträckorna (1-6) ej har vindskydd och inte så många boenden att erbjuda.
Hur räknar jag min tid att vandra sträckan? Drygt 3 km/h är realistiskt. Och sedan lägger du på tid för att stanna vid någon trevlig utsiktsplats. Det är pauserna i naturen som du laddar din energi för att komma vidare på leden.
Statistik
- 12 Etapper
I Grisslehamn möter Vikingaleden, som är en del av St Olav Waterway, pilgrimsleden som kommer från Åbo och går igenom den finska skärgården med ...
Vid Trästabron leder gamla stigar och färdvägar genom skog och hagmarker, förbi husgrunder och stengärdsgårdar, genom några mindre bybildningar ...
Etappen börjar vid Häverö kyrka. Kyrkan utmärker sig genom att vara fylld av vackra målningar på människor och händelser. En målning avbildar en ...
Vikingaleden följer den gamla landsvägen parallellt med nya RV 76. Känn historian när du går på den gamla vägen ut från Häverödal.
En behaglig vandring i Roslagsnatur av tall, blandskog, på skogs och sandstigar. Vilda djur såsom rådjur, älg finns det gott om. En och annan ...
Start söder om den vackra medeltidskyrkan i Harg. En vandring genom varierat landskap mestadels på grusade vägar.
Denna sträcka går mellan två vackra uppländska bruksorter. Du vandrar genom omväxlande skog, över mossmarker och mestadels längs stig.
Bruksmiljön försvinner och ni vandrar in i vildmarken med storskog och myrmark. Nu har ni kommit till Florarna, ett naturreservat som är vackert, ...
Den pittoreska lilla gården Risön ligger i norra delen av Florarnas naturreservat.
För fullständig etappbeskrivning se Upplandsleden
För fullständig etappbeskrivning se Upplandsleden
För fullständig etappbeskrivning se Upplandsleden
Questions and answers
Rating
Help others by being the first to add a review.
Photos from others