Paxwalk, pilgrimsleder i Norden

Pilgrimsvägen och andra pilgrimsvägar i Norden

 

I Norden finns ett stort nätverk av pilgrimsleder, från den dansk-tyska gränsen i söder till Abisko i norra Sverige, från finska Åbo i öster till norska Nidaros i väster. De binder samman pilgrimsmål som Vadstena, Lund, Roskilde, Selånger och Uppsala. De låter pilgrimen ta del av den nordiska naturens fridfulla skönhet, ibland följer de nya vägar men ofta går de längs medeltida pilgrimsstigar. Lederna binder samman Norden med Europa och vallfartsorter som Santiago de Compostela i Spanien, Rom och Jerusalem. 

 

 

En pilgrimsvandring präglas av pilgrimens sju nyckelord: enkelhet, långsamhet, tystnad, delande, frihet, andlighet och bekymmerslöshet. Som pilgrim kan du välja att vandra ensam eller på någon av de arrangerade vandringarna.

 

Pilgrimsvägen i Skåne och Blekinge består av sju olika pilgrimsleder

Från Trelleborg i söder och Malmö i väster går Pilgrimsvägen in mot Lunds domkyrka som är navet på leden. Från Lund fortsätter vägen norrut mot Skånes Fagerhult där Pilgrimsleder Småland-Öland tar vid.

Leden österut från Lund förbinder premonstratenskloster som fanns i Skåne på medeltiden i Lund, Övedskloster, Tumathorp och Bäckaskog. Detta är också vägen till den stora vallfartsorten S:t Olof på Österlen. Vägen går sedan norrut längs kusten i öster.

I Kiaby delar sig Pilgrimsvägen. En led går österut längs Blekingekusten till Karlskrona och den andra fortsätter norrut till Kyrkhult där Pilgrimsleder Småland-Öland tar vid. I hjärtat av Skåne förbinder ytterligare en väg de två andra via det skånska helgonet S:ta Magnhilds kyrka i Fulltofta och Olofskyrkan i Hallaröd nära Höör.

Barmhärtighetens väg - Malmö till Lunds domkyrka

Sankta Magnhilds väg - Klippan till Sankt Olof

Paradisvägen - Simrishamn till Fridafors

Birgittavägen - Lund till Vadstena. Etapperna är inte klara och ibland inte helt korrekta.

Sankt Olofsleden - Lund till Simrishamn

Mariavägen - Trelleborg till Dalby

Vandring till Heliga platser i Lund

Eginoleden


Vadstena
Arbete pågår med uppdatering av leder. 


Roslagen och vägarna mot Trondheim

Vikingaleden från Grisslehamn till Älvkarleby, med anslutning till Helgonleden. Etapp 1  Alla etapper på Visit Roslagen

Helgonleden gör det möjligt att starta antingen i Uppsala och vandra mot Trondheim eller att gå i motsatt riktning. 

Från kusten söder om Hudiksvall går Stråsjöleden Nära Klövsjö går den samman med Helgonleden.

 

Paxwalk,

Paxwalk är en ekumenisk pilgrimsorganisation som arbetar för att samla nordiska pilgrimsleder på en plats, för att underlätta för pilgrimen och binda samman människor! Vi välkomnar organisationer som vill bli medlemmar eller ge stöd åt vårt arbete. 

Kontakta oss för mer information eller läs mer här!

Paxwalks ordförande:

Magnus Malmgren (Pilgrimsvägen i Skåne och Blekinge)

 

Paxwalk - digitala kartor över pilgrimsleder i Norden